Centrum Integracji Społecznej w Chełmie
Grupa gospodarcza - praktyki zawodowe w sezonie wiosenno-letnim

W sezonie wiosenno-letnim uczestnicy grupy gospodarczej z zaangażowaniem włączają się w prace pielęgnacyjne zieleńców w poszczególnych miejscach praktyk. Do prac tych należą min.: siew, renowacja i koszenie trawników, sadzenie roślin sezonowych na rabatach i w pojemnikach, podlewanie i nawożenie roślin, odchwaszczanie ciągów komunikacyjnych, przycinanie żywopłotów oraz prace porządkowe.

Pod koniec maja bieżącego roku uczestnicy grupy konserwator terenów zielonych wraz z instruktorem zagospodarowali teren zieleni przy środowiskowym Domu Samopomocy w Chełmie. Po wcześniejszym zaplanowaniu prac wysadzono zakupione rośliny, wysiano trawnik, nawożono rośliny oraz przycięto krzewy. Natomiast uczestnicy grupy pracownik gospodarczy nabyli umiejętności komponowania, sadzenia i pielęgnacji roślin w donicach kwiatowych zewnętrznych.

Więcej…
 
Dzień Ddziecka 2017 r

W dniu 09.06.2017 r. zorganizowaliśmy na terenie Centrum Integracji Społecznej w Chełmie Dzień Dziecka dla dzieci naszych uczestników. Dzieci i rodzice wspólnie spędzili czas kolorując, wykonując własnoręcznie misie? przytulanki, grając w gry planszowe, bawiąc się ciastoliną i "piaskiem magnetycznym". Mogły także pomalować buzie. Czas umilała dziecięca muzyka i poczęstunek przygotowany przez grupę kulinarną. Każdy mały uczestnik zabaw otrzymał na zakończenie upominek oraz dyplom uczestnictwa w naszym spotkaniu. Był to dzień pełen wrażeń, spędzony w miłej i radosnej atmosferze.

Więcej…
 
Spotkanie informacyjne

Spotkanie informacyjne z pracownikiem PUP dotyczące zatrudnienia wspieranego oraz innych form wsparcia ze strony Powiatowego Urzędu Pracy.


 
Badania profilaktyczne

W dniu 25.05.2017 r. i 01.06.2017 r. nasi uczestnicy po raz kolejny wzięli udział w badaniach profilaktycznych prowadzonych przez Miejski Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Chełmie. Były to badania:

  • Profilaktyka raka piersi - nauka kobiet samobadania piersi
  • Profilaktyka chorób układu krążenia
  • Profilaktyka osteoporozy - badanie gęstości kości

 
Psychoedukacja rodzinna
Projekt: "CIS nowa szansa-nowe możliwości"

W ramach zajęć realizowane są tematy z zakresu zaburzeń rozwojowych u dzieci. Poruszano zagadnienia z zakresu dysleksji rozwojowej u dzieci, zespołu nadpobudliwości psychoruchowej czy autyzmu wczesnodziecięcego. Uczestnicy wymieniali się własnymi spostrzeżeniami, doświadczeniami.

 
Edukacja zdrowotna

W ramach zajęć edukacji zdrowotnej realizowano tematy dotyczące stylu życia, aktywnego spędzania czasu wolnego oraz wpływu aktywności fizycznej na zdrowie. Niestety, większość z nas zapomina, że tak zwany aktywny wypoczynek jest dla naszego organizmu korzystniejszy niż wypoczynek bierny. By o tym sobie przypomnień wyruszyliśmy wspólnie z uczestnikami na wiosenną wędrówkę po parku.

Więcej…
 
Dania wzmacniąjce nasz organizm wiosną

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami

Składniki:

400 g makaronu penne

1 brokuł

1 cukinia 3 łyżki oliwy

2 ząbki czosnku

200 ml 12% śmietany

200 g sera typu roquefort

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

sól, pieprz

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.

Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).



 

Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami

 

Składniki na 1 porcję:

miks ulubionych sałat - spora garść

1 średniej wielkości burak

1 łyżka łuskanych orzechów włoskich

50-70 g sera feta

 

sos (ilość przybliżona):

1 łyżka oliwy
1 łyżka octu balsamicznego
szczypta soli
szczypta grubo mielonego pieprzu

Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na około 30-45 minut. Wystudzić, obrać i pokroić w cienkie plastry.Orzechy uprażyć na suchej patelni i przestudzić lekko. Ser rozdrobnić dowolnie: można pokruszyć lub pokroić w kostkę. Na talerzyku lub półmisku ułożyć sałaty. Na nich plastry buraka, ser feta i uprażone orzechy. Całość skropić sosem: ocet balsamiczny wymieszać z solą i pieprzem, a następnie połączyć z oliwą.

 
Prace remontowe malarsko-tapeciarskie w ramach projektu "CIS - nowa szansa - nowe możliwości"

Praktyczna nauka zawodu grupy malarz - tapeciarz w Domu Dziennego Pobytu w Chełmie.

Więcej…
 
Spotkanie wielkanocne 2017r

Z okazji Świąt Wielkanocnych w Centrum Integracji Społecznej zorganizowaliśmy spotkanie dla uczestników i pracowników. W ramach konkursu na najpiękniejszą pisankę zaangażowaliśmy się w ozdabianie jaj (metoda skrobania). Z pisanek wykonanych przez uczestników wyłoniono trzy najładniejsze pisanki. Ponadto mogliśmy degustować świąteczny barszczyk przygotowany przez grupę kulinarną. Spotkanie przebiegało w wiosennym nastroju i miłej atmosferze.

Więcej…
 
Życzenia świąteczne

 
«pierwszapoprzednia12345678910następnaostatnia»

Strona 8 z 31